Kényszerített öröklődés – gene drive film

 Kategória: hírek

Az utóbbi években a CRISPR/Cas9 genomszerkesztő rendszernek köszönhetően, úgy nevezett génmeghajtók (gene drives) kerültek kifejlesztésre, melyek képessé teszik az embert arra, hogy új géneket terjesszenek el a vadonélő populációk genomjában. A génvezérlés szerepe, hogy minden egyes utódnál kényszerítse az új gének átörökítését még akkor is, ha ez csökkenti az érintett fajok túlélési esélyeit. Extrém esetekben a génkiszorítási technológiák teljes fajok kipusztulásához vezethetnek, vagy az eredeti populáció egyedeit teljes mértékben génvezérelt szervezetek váltják fel.

A Save Our Seeds szervezettel közösen készített kisfilmben génvezérlés (gene drive) tervezett alkalmazásait, lehetséges kockázatait és szabályozását mutatjuk be.

A témáról bővebb információ a „Kényszerített öröklődés: a génmódosítás új dimenziója – A génvezérlés (gene drive) alkalmazásai, kockázatai és szabályozása” c. kiadványunkban található:

Kényszerített öröklődés: a génmódosítás új dimenziója

Recommended Posts
Kényszerített öröklődés: a génmódosítás új dimenziója – A génvezérlés (gene drive) alkalmazásai, kockázatai és szabályozása