„A Naplás-tó rejtélye” címmel, 3 fordulós környezeti nevelési vetélkedőt hirdetünk

 Kategória: Egyéb kategória, hírek

„A Naplás-tó rejtélye” címmel, 3 fordulós környezeti nevelési vetélkedőt hirdetünk

A Fenntarthatóság Felé Egyesület „A Naplás-tó rejtélye” címmel, 3 fordulós környezeti nevelési vetélkedőt hirdet budapesti iskolák, 10-14 éves diákjaiból álló, 5 fős csapatai számára. A vetélkedő 2020. október – december között zajlik.

A vetélkedő témája

A vetélkedő célja, hogy a résztvevő diákok egy védett terület megismerésén keresztül tanuljanak a hulladék megelőzés és hulladékgazdálkodás jelentőségéről, a hulladék keletkezéséről, szelektív gyűjtésről és újrahasználat összefüggéseiről, felismerjék saját felelősségüket és hogy ők maguk mit tehetnek. Emellett célunk, hogy a Főváros egyik helyi jelentőségű védett területét, a Naplás-tavat is megismerjék.

A vetélkedő során a csapatokat változatos, kreatív feladatok várják: a történet szerint három iskolás egy védett fővárosi helyszínen egy beteg állatra talál, a résztvevő csapatoknak pedig fel kell deríteniük az állat betegségének okát, nyomozniuk kell a terület elszennyezésének okai után, fel kell számolniuk azt, mindeközben megismervén a terület kulturális, botanikai, állattani értékeit. A második fordulóban a csapatok eredményeiket – azaz az első forduló tapasztalatait – egyéni módon mutatják be iskolatársaiknak és környezetüknek színes és változatos akciók megvalósításával.

Jelentkezés feltételei, regisztráció

A vetélkedőre 10-14 éves diákokból álló 5 fős csapatok jelentkezését várjuk Budapestről (iskolánként tetszőleges számú csapattal).

Jelentkezési határidő: 2020. október 14.  éjfél

A projektet a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatta.

 

A sikeres regisztráció feltétele a https://forms.gle/ikqjAd2K1GJ1UQQu8 linken megadott jelentkezési lap hiánytalan kitöltése. A jelentkezés elfogadásáról minden csapatnak e-mailen megerősítést küldünk. Az első forduló anyagát a sikeres regisztrációt követően, a jelentkezési határidő letelte után kapják meg a csapatok.

A vetélkedőn való részvétel térítésmentes!

A vetélkedő menete

A vetélkedő két elektronikus fordulóból, ill. egy személyes döntőből áll. Az első két forduló feladatlapjait a csapatok elektronikus úton kapják meg. A két forduló során a legjobb eredményt elért 3 csapatot (csapatonként 5 diák és kísérőtanáraik) személyes döntőre hívjuk meg Budapestre. Az egyes fordulók megoldásait elektronikusan várjuk vissza a ffe@ffegyesulet.hu email címre. A beérkezett anyagokról a jelentkezéskor megadott csapat email címre küldünk visszajelzést.

 

A vetélkedő várható ütemezése:

2020. október 14. Jelentkezés határideje a https://forms.gle/ikqjAd2K1GJ1UQQu8 linken

2020.október 15. Az első forduló anyagának kiküldése a csapatok felé

2020. november 5. Az első forduló beérkezési határideje/ A második forduló kiküldése a csapatok felé

2020. november 25. A második forduló beérkezési határideje

2020. december 1. Elektronikus fordulók eredményeinek kihirdetése/ döntőbe került csapatok meghívása

2020. december második hete Döntő a legjobb 3 csapatnak Budapesten/ online

 

Értékelés, jutalom

Az értékelést a Fenntarthatóság Felé Egyesület szakértői és környezeti nevelői végzik. Az első két, elektronikus forduló részeredményeit, valamint az összesített eredményét egy alkalommal, 2020. június 03 -án hirdetjük ki. Valamennyi résztvevő csapat elismerő oklevélben részesül. A 2 forduló összesített pontjai alapján a legjobb eredményt elért 3 csapat tagjait (csapatonként 5 diák + kísérőtanár) személyes döntőre hívjuk meg. A döntőre a XVIII. kerületi Szemléletformáló és Újrahasználati Központban kerül sor. A döntő minden csapatát oklevéllel és ajándékcsomaggal (környezettudatos termékek, játékok és kiadványok) jutalmazzuk. A döntőt követően (egyazon napon) a 3 csapattal, ill. kísérőtanáraikkal a SZUK bemutatására kerítünk sort, a csapatok és tanáraik tanulhatnak a hulladékok korszerű begyűjtéséről, feldolgozásáról, és a már használt termékek újrahasználatáról. Amennyiben a személyes döntő nem valósulhat meg, az eseményt online módon szervezzük meg. A döntő minden csapatát oklevéllel és ajándékcsomaggal (környezettudatos termékek, játékok és kiadványok) jutalmazzuk.

A vetélkedő eredményét, a csapatok által készített legjobb bemutató anyagokat a Fenntarthatóság Felé Egyesület online felületein is közzétesszük, országosan népszerűsítjük.

Jelen vetélkedőről bővebb információ Kapitányné Sándor Szilvia programfelelőstől a ffe@ffegyesulet.hu e-mail címen vagy telefonon a Fenntarthatóság Felé Egyesület 1/216-7297-es irodai számán kérhető.

A vetélkedő felhívása innen letölthető: vetelkedo_felhivas_ffe_naplas_to

Legutóbbi cikkek