Fesztiválok a Fenntartható Energiáért Dél-Pest megyében

Kedvezményezett neve: Fenntarthatóság Felé Egyesület

Támogatás összege: 4 909 580 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Tervezett befejezés dátuma: 2021.12.31.

Projektünk bemutatása

Projektünkben kiemelt célunk, hogy bemutassuk, hogyan lehetséges az egyéni energiafogyasztásunk csökkentése. Tevékenységeinket Dél-Pest megye lakosságának célozzuk, fesztiválokon való megjelenés és térségi médiakampány segítségével. Ennek érdekében a következő tevékenységeket tervezzük:

1. Szemléletformáló sátor fesztiválokon

2. Térségi médiakampány

3. Honlap-fejlesztés (aloldal fejlesztése)

4. Tanulmányi kirándulás iskolásoknak

1.  Szemléletformáló sátor fesztiválokon

Célunk a lakóépületek energiatakarékosságának és -hatékonyságának növelése a lakosság szemléletformálásával, valamint a megújulók népszerűsítése figyelemfelhívó akciók (fesztiválok) keretében. 4 helyszínen, 8 napon keresztül szervezünk szemléletformáló akciókat. A koronavírus miatt sok korábban tervezett Dél-Pest megyei esemény elmarad, ezért Pest megye más részén is tervezünk megjelenést.

Célcsoport egyrészt a felnőtt lakosság, kiemelten az energia fejlesztéseket potenciálisan végző közép korosztály (30-60) és az önálló háztartást tervező fiatalok (20-30), továbbá a gyerekek (6-18 évesek), akik az energiatudatos játszóházban különféle szemléletformáló és készségfejlesztő játékokkal játszhatnak.

A tevékenység célkitűzése, hogy a résztvevők a régiós rendezvényen, fesztivál(ok)on megismerkednek az energiatakarékosság lehetőségeivel, ismereteket szerezzenek a megújuló energiaforrások jövőjéről, ezen felül saját ingatlanjaik energiahatékonyságát mérhetik fel kérdőív és online program segítségével, melynek hatására a célcsoport lépéseket tehet annak növelése érdekében. A gyermek résztvevők pedig megismerkedhetnek az energiatudatosság alapjaival, játékos formában.

2. Térségi médiakampány

Célunk a települési figyelemfelhívó akciók hirdetése, a helyi lakosság vonzása a helyi média, illetve ATL/BTL eszközökön keresztül. A fesztivál akciók meghirdetése mellett tartalmi üzeneteket is meg kívánunk jelentetni a szemléletformáló hatás növelése érdekében.

A fizetett hirdetésekkel arra szeretnénk ösztönözni az embereket, hogy jelenjenek meg szemléletformáló eseményeinken és akció napjainkon, ill. hogy a háztartási döntéseikben jelenjen meg az energiatudatos gondolkodás és a kapcsolódó viselkedésminták és szokások, az energiatakarékossági, energiahatékonysági, megújuló és alternatív energiahasznosítási megoldások. Így elindulhat a szükséges a struktúraváltás az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalmi berendezkedés, a fenntartható fejlődés felé való elmozdulás irányába.

3. Honlap-fejlesztés (aloldal fejlesztése)

A szervezetünk honlapján projekt aloldal fejlesztése. Az aloldal közvetíti a projekt háztartási energiahatékonyság-növelésre és megújuló energiatermelésre ösztönző üzenetét a lakosságnak. Az aloldal a https://ffegyesulet.hu/klimavedelem/ címen érhető el.

Az aloldalon a figyelemfelhívó akcióval (önfelmérő kérdéssorok, háztartásom energiafelmérése online program) kapcsolatos anyagok, feladatok találhatók. Emellett hirdetjük a fesztivál megjelenésünket és képes beszámolót szerepeltetünk az akciókról, más projekt eseményekről is.

4.  Tanulmányi kirándulás iskolásoknak

14-18 éves diákok szemléletformálását tervezzük szakmai tanulmányút segítségével. A térség egyik iskolája az Ócsai Bolyai János Gimnázium egyik osztálya és 2 fő kisérő tanáraik számára szakmai tanulmányutat szervezünk Pannonhalmára, ahol a megújuló energiaforrások használatáról, ill. az energia helyben történő előállításáról tanulhatnak a résztvevők. A helyszín kiválasztását indokolja, hogy a Pannonhalmi Főapátság az energiaigényei kielégítésére előtérbe helyezi a megújuló energiaforrások hasznosítását, amelyek bemutatására felkészült. Így egy helyen lehet a látogató osztályt megismertetni a biomassza, valamint a napenergia hasznosításának lehetőségeivel, valamint bemutatni egy létesítmény környezetbarát üzemeltetését. A csoportot a tanulmányút során szakember vezeti a bejárás interaktív módon zajlik. A tanulmányutat 2021 őszén tervezzük lebonyolítani.